Learn More

Main Dining

Highland’s Head Bar and Grill occupies one of the premier locations of Lyall Manor. The main gable that connects the main living areas to the rooms features walnut ceilings, clerestory windows warm brick, spiral staircases, and two-level dining. 

The Highland cow was selected for the restaurants branding because of it’s long lineage in Scotland. The hardy cattle have long, rusty colored fur and survive easily in the cold and rainy climate. Highland cattle are one of the most recognizable breeds of cattle in the world.

This restaurant space was designed to bring the eye upwards and have an inviting feel. No structural beams were a critical part of this design. Through not having any cross beams it allows the space to feel even more open and cathedral-like.

Highland’s Head features a covered exterior deck for those who want to dine outside if weather permits. The cantilevered structure also provides a modern porte cochere for occupants delivering items or checking in to the hotel.

Bar

The bar of Highland’s Head Bar and Grill is a terrific moody statement. The contrasting materials that have been used in a creative way help define seating areas and give interest to the space. The split in materials also gives a unique opportunity to continue the lines that mirror each other on the floor and ceiling.

The traditional wood ceiling complements ultra-modern materials and creates a vibrant contrast in color, texture, and history. Bar top-seating and booth seating are both available within the space.

Copper pendant lights drip down to illuminate the bar top while also helping bring the eye down, creating a more intimate feel. The ceiling is 10’ tall, much lower than the rest of the restaurant, in order to give a cove feel and make it more comfortable to stay in. 

Overall, Lyall Manor pushed me a lot. It was much larger than anticipated, but once I got going, I felt like the building kept evolving and speaking for itself. The hardest thing about this project was getting it done on time because it is so massive. I loved designing this entire building inside and out.